Ρεπορτάζ: Μια καταστροφή φέρνει τον "άλλο" κοντά/Έμπρακτη στήριξη από τους Θεσσαλονικείς στους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία!

    Στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης προέβη ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου της πόλης, προκειμένου αυτή να αποσταλεί στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.
    Αξιοσημείωτη ήταν διάθεση προσφοράς από τους πολίτες. Αυτό διαπιστώνεται και από το πλήθος των πραγμάτων που συγκεντρώθηκαν, με την συγκέντρωση να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Αυτά ήταν ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας και ξηρά τροφή καθώς και φάρμακα.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε σήμερα 21/2/2023 το πρωί κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβας, σήμερα φορτώθηκαν δύο τριαξωνικά, ενώ μέχρι στιγμής ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει στείλει 26 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
Παράλληλα εξέφρασε τα συγχαρητήρια του τόσο προς τους Θεσσαλονικείς για την διάθεση τους για προσφορά, όσο και για τους εθελοντές, που βοήθησαν και βοηθούν στην συλλογή, διαλογή και συσκευασία των προσφερόμενων αντικειμένων.
Καθοριστική ακόμα υπήρξε, όλο αυτό το διάστημα η εθελοντική συνεισφορά στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία και του Ελληνικού στρατού, με τους στρατιώτες να συμβάλλουν αισθητά σε αυτή.
    Ωστόσο ανεξάρτητα τόσο από αυτή την διάθεση προσφοράς από πλευράς των πολιτών όσο και των εθελοντών, μέσα από αυτή αναδεικνύονται και ορισμένες παθογένειες. Μια τέτοια είναι ο προβληματικός συντονισμός της διαδικασίας, με αποτέλεσμα της συσσώρευση των αντικειμένων σε μεγάλες σωρούς, γεγονός το οποίο δυσκόλευε τις προσπάθειες των εθελοντών. Αυτός μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε κυρία από την Καβάλα παρευρισκόμενη ως επισκέπτρια στην πόλη, που προσέφερε εθελοντική βοήθεια, ήταν και ο λόγος που απέτρεψε πολλούς να συνεισφέρουν εθελοντικά στην διαδικασία, με συνέπεια να υπάρχει αισθητή έλλειψη εθελοντών.
Η άλλη παθογένεια αφορά στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών από την πλευρά κάποιων πολιτών. Ακριβέστερα, όπως δήλωσε άλλη κυρία μεταξύ των εθελοντών, εργαζόμενη σε υπηρεσία του δήμου, ορισμένοι φαίνεται να είδαν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία σαν ευκαιρία για "ξεκαθάρισμα" των αποθηκευτικών τους χώρων, προσφέροντας στους σεισμόπληκτους ελαττωματικά και λερωμένα ρούχα, με την... ατραξιόν των προσφερόμενων αντικειμένων να είναι ένα... χαλί!
Παρόλα αυτά αυτές δεν επισκιάζουν την συνολική προσφορά, αφού μεταξύ των αντικειμένων υπήρχαν ακόμα και καινούργια με τις ετικέτες τους.
    Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, πραγματοποίησε το Σάββατο 18/2/2023 και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις δικές της εγκαταστάσεις στην νοτιοδυτική είσοδο της πόλης.



Σχόλια