Με συγκίνηση και σε κατάσταση μυσταγωγίας πραγματοποίησαν την δεύτερη τους συνάντηση τα μέλη της οικογένειας των εξ Άκρης Γουπαίων, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στο κέντρο "Αρχονταρίκι" της Ελασσόνας.
Ο λόγος για μια συνάντηση η οποία έλαβε χώρα μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια από το καλοκαίρι του 2001 που διοργανώθηκε η πρώτη στην Άκρη Ελασσόνας.
Μια διαφορά ετών που οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων μεταξύ των οποίων, η εκδημία των περισσότερων των εν Άκρη Γουπαίων, η ρουτίνα της καθημερινότητας για πολλά εκ των μελών της οικογένειας, αλλά και σειρά κρίσεων, καθώς στο ανωτέρω διάστημα μεσολάβησε αρχικά η οικονομική και εν αργότερα η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο η "φλόγα" για διοργάνωση μιας νέας συνάντησης σιγόκαιγε όλα αυτά τα έτη στις καρδιές όλων των Γουπαίων.
Κι αυτό γιατί παρά το ότι ενδεχομένως πολλοί εξ αυτών να συναντώνται ανά μεταξύ τους, στους τόπους διαμονής τους και σε κοινωνικές εκδηλώσεις της οικογένειας, από αυτές απουσίαζε η μαζικότητα και το αίσθημα του ανήκειν σε ένα σύνολο.
Μάλιστα στο πέρασμα των ετών η διοργάνωση μιας νέας συνάντησης κρινόταν αναγκαία, αφού πλην των απωλειών, η οικογένεια των εξ (και όχι πια εν) Άκρης Γουπαίων διευρύνθηκε σημαντικά με προσθήκες νέων μελών λόγω της γάμων και γεννήσεων.
Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά από τα νεότερα μέλη αυτής να έχουν συναντηθεί ελάχιστες φορές μεταξύ τους.
"...Άιντε την ρίζα μου να βρω, με την γενιά μου να τα πιω, να ταξιδέψω πίσω, έτσι που ο χρόνος τα’ φέρε το είναι καλό και τι κακό πως να τα ξεχωρίσω..." Μ. Σεβίλογλου (Αχ θα μαζέψω δύναμη)
Στο μεσοδιάστημα την "φλόγα" μιας νέας συζήτησης ήρθε να αναζωπυρώσει το βιβλίο του Θεόδωρου Αθ. Γούπου για την ιστορία και το οικογενειακό δέντρο των Γουπαίων της Άκρης, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για την γενικότερη καταγωγή τόσο εκείνων εξ Άκρης όσο και των αντίστοιχων εκ Κρανιάς.
Πρόκειται για την ευρύτερη οικογένεια των Γουπαίων εν Άκρη, απογόνων του Θεόδωρου Γούπου και της Μαρίας Μαστροροδήμου και διακρινόμενη στις ακόλουθες εφτά επιμέρους οικογένειες:
- Δημητρίου (Μήτσου) Γούπου & Αικατερίνης (Λίνας) Γκαντάρα
- Αθανασίου Γούπου & Σουλτάνας Πούτα
- Γεωργίου Γούπου & Θεοδώρας Κουμαντζιά
- Βασιλείου Γούπου & Δροσιάς Πούτα
- Κωνσταντίνου (Κώτσου) Γούπου & Ασπασίας Σταμουλοπούλου
- Δημητρίου Πίχλιαβα & Χρυσούλας Γούπου
- Βάϊου Γούπου & Σμαράγδας Τσαγανίδου
Έτσι με την νοσταλγία της πρώτης, ως τόπος διεξαγωγής της δεύτερης, αυτή την φορά ορίστηκε η Ελασσόνα και το Γουπαίϊκης κατά το γένος ιδιοκτησίας κέντρο "Αρχονταρίκι" των αφών Ζιώγα.
Εκ των πρωτεργατών, ο Θεόδωρος Δ.(Μήτσου) Γούπος που διοργάνωσε και την πρώτη, και η Τάνια Ι. Γούπου, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας.
Στο πλαίσιο αυτής μέλη των εξ Άκρης Γουπαίων άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς το μεσημέρι της 28ης Δεκεμβρίου του 2024 στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του κέντρου "Αρχονταρίκι".
Κι αν τελικά, για λόγους ανωτέρας βίας (βλ. εργασία) δεν υπήρξε η ιδανική για την περίσταση απαρτία,
υπήρξαν αντιπροσωπευτικές παρουσίες από κάθε μία από τις εφτά εξ Άκρης οικογένειες Γουπαίων.
Μια πραγματικότητα που συνετέλεσε στον μυσταγωγικό χαρακτήρα της συνάντησης.
Κι αυτό γιατί κατά θαυμαστό τρόπο, μέσω του γλεντιού παρόντες σε αυτή ήταν τόσο εκτός των παρισταμένων, τόσο εκείνοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, όσο και οι κεκοιμημένοι.
Αναφορικά με το πώς συνέβη αυτό, η απάντηση βρίσκεται στο κλίμα που διαμορφώθηκε από το ίδιο το γλέντι.
Στην συνάφεια αυτή αξίζει να αναφερθεί πως το παρόν έδωσε ο ένας από δύο, εκ των εφτά αδελφιών, εν ζωή και γηραιότερα μέλη της οικογένειας, ο Κώστας (Κώτσος) Θ. Γούπος ο οποίος αφού μετείχε σε μέρος της χορευτικής μυσταγωγίας αποχώρησε, λόγω και της ηλικίας του, με τη συγκίνηση εμφανή στο πρόσωπο του κατά την διάρκεια αυτής.
Μια συγκίνηση η οποία κυρίευσε και τον Θεόδωρο Δ. Γούπο κατά τον χαιρετισμό του και την ώρα που του προσέφερε μια ανθοδέσμη εκ μέρους όλων.
Ακόμα χαιρετισμό απηύθυνε και η εκ των πρωτεργατών της συνάντησης, Τάνια Ι. Γούπου.
Παράλληλα κατ' αναλογία του Βασιλείου Π. Γούπου στην πρώτη συνάντηση, ο οποίος αν και μαθητής δημοτικού τότε είχε απευθυνθεί δια μικροφώνου στους παριστάμενους συγγενείς, χαιρετισμό απηύθυνε και η Μαρία Τρουμπούκη, εγγονή του Θεόδωρου Δ. Γούπου.
Ακολούθως κατά την διάρκεια της κοινής των Γουπαίων τράπεζας, εν είδει των πρωτοχριστιανικών δείπνων προβλήθηκε βίντεο από την πρώτη συνάντηση, με το συναίσθημα της συγκίνησης να κυριεύει άπαντες.
Όλοι ένιωθαν ότι παρόντες εκεί μαζί τους, τόσο όσοι δεν μπόρεσαν να παραστούν όσο και τα κεκοιμημένα μέλη της οικογένειας, γονείς για τους μεγαλύτερους και παππούδες και γιαγιάδες, αντίστοιχα για τους μικρότερους.
Παρόλα αυτά τα παραπάνω αποτελούν μόνο την αρχή του μυσταγωγικού κλίματος. Αυτό καθαυτό βιώθηκε κατά την διάρκεια του γλεντιού.
Ο τρόπος απλός και κυρίως αρχέγονος, παλιακός, με το γλέντι ως προς την δομή του να εκκινεί τις πρώιμες μεσημβρινές ώρες με μοιρολόι και να κλείνει με τραγούδια της τάβλας αργά το απόγευμα.
Ειδικότερα το ρεπερτόριο των τραγουδιών που έπαιξαν οι μουσικοί, το οποίο εν αντιθέσει με τα σύγχρονα "πανηγύρια" και "πλαστικά" γλέντια, διαμορφώθηκε με παραγγελιές, με την ανάλογη σε αυτές τις περιπτώσεις" χαρτούρα"
και τους παριστάμενους να χορεύουν αντιπροσωπευτικά ή ταιριαστά τους, αλλά και τραγούδια που χόρευαν οι κεκοιμημένοι πατεράδες και μανάδες τους.
Με άλλα λόγια ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι. Έτσι όπως οι μερακλήδες ξέρουν.
Εν τέλει έτσι όπως οι Γουπαίοι ξέρουν.
Με σταθερούς αργόσυρτους ρυθμούς,
χωρίς φυσικά να λείπουν και οι περισσότερο εκφραστικοί χοροί.
χορεύουν με το ποτήρι στο κεφάλι όπως ακριβώς και ο πατέρας τους.
στα χνάρια των οποίων και ο Δημήτρης Θ. Γούπος.
Αντίστοιχο είναι το στιγμιότυπο όπου ο έτερος αδερφός Πέτρος Δ. Γούπος χόρεψε τον "Σμαΐλαγα", το τραγούδι που χόρευε ο πατέρας τους.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι σχετικά με το εν λόγω τραγούδι, οι Θεόδωρος Δ. Γούπος και ο γράφων, Δημήτρης Π. Γούπος είχαν ταυτόχρονα την ίδια σκέψη, με τον πρώτο να προχωρά στην παραγγελιά.
Το βέβαιο είναι ότι κατά την διάρκεια του γλεντιού αντίστοιχα στιγμιότυπα υπήρξαν αρκετά, όπως αυτό που οι Θεοδωράδες που χορεύουν μαζί
και άλλα πολλά τα οποία μπορούν να εξιστορούνται για ώρες.
Μάλιστα μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξαν και στιγμές που ορισμένοι από τους παριστάμενους μετείχαν και στο τραγούδι,
όπως ο Θεόδωρος Δ. Γούπος και η Μαρία Γ. Γούπου κατά το χορευτικό μέρος,
αλλά και ο Θανάσης Β. Γούπος στο τέλος επί της τάβλας.
Επιπλέον από το γλέντι δεν έλλειπε και το λαϊκό πρόγραμμα,
με τους με ορισμένους από τους Γουπαίους να επιδίδονται επιτυχώς και σε ζεϊμπέκικα.Τέλος όπως προαναφέρθηκε η συνάντηση ολοκληρώθηκε επί της τάβλας, με τα ανάλογα καθιστικά ακούσματα
και σε ιδιαίτερα θερμή, από κάθε άποψη ατμόσφαιρα, όπως φυσικά και ολόκληρη η εκδήλωση.
Εν κατακλείδι μπορεί στην σύγχρονη αστική πραγματικότητα η οικογένεια να περιορίζεται σε περισσότερο κλειστούς τύπους. Ωστόσο δεν πρέπει να λησμονάται και η ευρύτερη οικογένεια, απλούστερα το σόι. Συνεπώς ωφείλουμε άπαντες, συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος, παρά τους ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, ανταμώνοντας με τους συγγενείς είτε σε επιμέρους είτε σε μαζικότερες συναντήσεις. Αυτό είναι το χρέος μας προς την κοινή μας ταυτότητα, την κοινή μας καταγωγή.
*Συνεισφορά στα βίντεο Ευαγγελία Θ. Γούπου και Βασίλης Τρουμπούκης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου