Ως κατ' ευφημισμό συζήτηση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Βουλή, συζήτηση αναφορικά με την ακρίβεια και ζητήματα που άπτονται της οικονομίας. Μια κρίση που εξυφαίνεται από το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά στον "ναό της Δημοκρατίας" δεν έγινε διάλογος αλλά παράλληλοι μονόλογοι. Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ότι η δημοκρατία στην χώρα που την γέννησε "έχει κι άλλες δουλειές".
Αυτήν άλλωστε ήταν και η αποστροφή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία στάθηκε στην απουσία του ηγέτη της χώρας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα την απουσία αυτή αλλά και την εικόνα των αδειών, κυρίως της κυβερνώσας, παράταξης εδράνων έθιξαν κατά τις ομιλίες τους τόσο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, κ. Αλέξης Χαρίτσης, όσο και της Νίκης, κ. Δημήτριος Νατσιός. Πρόκειται για μια εικόνα που επικρατεί αρκετές φορές στον "ναό της Δημοκρατίας". Βουλευτές και υπουργοί πηγαίνουν μιλούν, που και που χειροκροτούν τον "αρχηγό" και ύστερα αποχωρούν. Για διάλογο δεν έχουν χρόνο. Μάλιστα η συνήθης αυτή εικόνα έχει παρατηρηθεί σε πλείστα σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κι αν ιδιαίτερα στην περίπτωση των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων υπάρχει το επιχείρημα ότι παρά τον προορισμό αριθμό των βουλευτών τους πρέπει να συμμετάσχουν και στις "πίσω από τις κάμερες" εργασίες του κοινοβουλίου, δηλαδή στις επιτροπές. Αυτή δεν υφίσταται ως δικαιολογία για την αξιωματική αντιπολίτευση και κυβερνητική παράταξη. Παράλληλα ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις στην Βουλή, στην πραγματικότητα δεν ευνοεί τον διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων. Παράλληλοι μονόλογοι και "στημένες" από το ίδιο το πρωτόκολλο αντιπαραθέσεις, με την ελεγχόμενη εκτελεστική, από την νομοθετική εξουσία να έχει πάντοτε το "δικαίωμα" στον τελευταίο λόγο. Με άλλα λόγια θέαμα για τα δελτία ειδήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση και η παρουσία πολιτικών προσώπων στα ΜΜΕ, άλλα καμία γενικότερα σε δημόσιες δράσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη παρουσία μεταξύ και άλλων υποψηφίων Ευρωβουλευτών στο συνέδριο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, για την έκφραση των Χριστιανικών αξιών στον δημόσιο χώρο. Εκεί μόνη από τους συναδέλφους της, η νυν και εκ νέου υποψήφια Ευρωβουλευτής, κα Μαρία Σπυράκη, αφού ολοκλήρωσε την ομιλία της ζήτησε να αποχωρήσει, μη ακούγοντας τυχόν ερωτήσεις επί όσων σε αυτή ανέπτυξε. Ο λόγος για την αποχώρηση της, το γεγονός ότι "βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα" και "δεν έχει χρόνο". Ωστόσο για "χαιρετούρες" με διάσπαρτα στο αμφιθέατρο πρόσωπα, κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του επόμενου ομιλητή, δημιουργώντας χασμωδία στον χώρο, βρήκε χρόνο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου