Ρεπορτάζ/Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο: Εκδήλωση "Γάμος ανδρός και γυναικός, ώρα ευθύνης"

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασαν ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία και ενώσεις της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση με θέμα «Άνδρας-Γυναίκα: Γάμος. Πατέρας-Μητέρα: Oικογένεια».

Ομιλητές σε αυτή ήταν ο ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, ο π. Νικόλαος Χαμαμζογλου, η κα. Μαγδαληνή Τσολάκη νευρολόγος ψυχίατρος, καθηγήτρια ιατρικής στο ΑΠΘ και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Το παρόν μεταξύ έδωσαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κούβελας  και ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος καθηγητές της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ.

Στη τοποθέτηση του ο ηγούμενος της Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους π. Νικόλαος Χαμαμζογλου εί[ε μεταξύ άλλων ότι, «η εκκλησία καλεί σε μετάνοια, δεν μπορεί να ασκεί κατά το δοκούν την το κατ’οικονομία, αν χρειαστεί διαθέτει και τα επιτίμια, όπως οι αφορισμοί» και πρόσθεσε ότι, «η εκκλησία ενοχλεί,  δίνει μια διαφορετική αντίληψη,  γιατί ξυπνά τις συνειδήσεις. Η σιωπή μας εκτός του ότι συγκρούεται με την συνείδηση μας θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως συναίνεση».

Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, Μαγδαληνή Τσολάκη, τόνισε ότι, «οι γυναίκες έχουν πολλά επαγγέλματα αλλά μόνο μια κλίση αυτή της μητέρας. Στην πατρίδα μας δύο θεσμοί απονεμήθηκαν λυσσαλέα, η εκκλησία και η οικογένεια».

Από την πλευρά του ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ανέφερε ότι, «δεν υπάρχει πρόβλημα παραβίασης δικαιώματος η Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί επειδή δεν θέσπισε γάμο ομοφυλοφίλων, καταδικάστηκε λόγω του συμφώνου συμβίωσης, όπου η εν λόγω κοινότητα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και δικαιώθηκε. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το ζήτημα των παιδιών όπως αυτό των αυθαίρετων, εξισώνονται τα παιδιά με τα αυθαίρετα. Μόνο ο θρησκευτικός είναι γάμος όλα τα άλλα είναι off shore μορφές γάμου».

Στο δικό του μήνυμα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « το πρόβλημα δεν είναι ο γάμος αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η τεκνοθεσία, αυτό ήθελαν να επιτύχουν αυτό και τους ενδιαφέρει».

«Θεωρούμε, ότι το νομοσχέδιο αυτό βάζει βόμβα στα θεμέλια του ιερού θεσμού της οικογένειας, όπως παραστατικά εξέθεσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας με το πρόσφατο κείμενό της, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, καθώς και εξέχοντες φορείς της ιατρικής, εκπαιδευτικής και γενικότερα επιστημονικής κοινότητας .Στην κρίσιμη αυτή ώρα ευθύνης, είναι καθήκον όσων ανησυχούν και νοιάζονται για το μέλλον της πατρίδας μας, να δώσουν ένα δυναμικό μήνυμα αντίστασης και διαφωνίας σε όσους αποφασίζουν ενάντια στα ιερά και τα όσια, στις παραδόσεις και στα ήθη του τόπου μας. Καλούμαστε όλοι, υπό την σκέπη της Εκκλησίας, να απαιτήσουμε από τους εκπροσώπους μας στη Βουλή, να σεβαστούν τη θέληση του λαού και να καταψηφίσουν το προωθούμενο νομοσχέδιο», αναφέρουν τα χριστιανικά σωματεία  για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης αναγνώστηκε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε από τους παρισταμένους δια βοής.


Πηγή:seleo.gr


Σχόλια