Άρθρο γνώμης: Αδέσποτα - δεσποζόμενα vol: Άπειρο!

"Εγνώρισα τον άνθρωπο και αγάπησα τα ζώα" λέει ένα τραγούδι, όμως στην πραγματικότητα μεγαλύτερο ζώο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ιδίως εκείνοι που αποκτούν κάποιο ζώο για όλους τους λάθος λόγους.

Ένα ακόμα περιστατικό κατά το οποίο αδέσποτα - σκυλιά επιτέθηκαν σε άνθρωπο, αυτή την φορά στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για μια γυναίκα κάτοικο της περιοχής και της γειτονιάς στην οποία βρισκόταν τα εν λόγω ζώα, η οποία και έχασε την ζωή της από την συγκεκριμένη επίθεση. Πρόκειται για το πολλοστό αντίστοιχο περιστατικό, ενός γνωστού πλέον προβλήματος, όπως γνωστές είναι και οι περιοχές στις οποίες αυτό είναι οξυμένο. Αυτές είναι περιοχές στις παρυφές των πολεοδομικών συγκροτημάτων.

Που βρίσκεται όμως η ουσία αυτού του προβλήματος; Αποτελούν τα ίδια τα ζώα από μόνα τους "εν δυνάμει δολοφόνους";

Προφανώς και όχι. Τα ζώα αυτά δεν βρέθηκαν να περιπλανόνται αδέσποτα από μόνα τους. Ούτε φυσικά είναι όλα τους πραγματικά αδέσποτα καθώς πιο τεριαστός για αυτά όρος είναι ο όρος "αδέσποτα - δεσποζόμενα". Κι αυτό επειδή τα εν λόγω "ζώα - συντροφιάς" όπως τα αποκαλούν οι φιλόζωοι από "μόδα" ιδιοκτήτες τους, βρέθηκαν παρατημένα στον δρόμο καθώς είτε τα βαρέθηκαν είτε, δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν είτε με τα lockdowns και των "εξόδων" με αφορμή την "ανάγκη του κατοικιδίου" τελείωσαν!

Παρόλα αυτά όπως συνήθως συμβαίνει στην χώρα μας έπειτα από τραγικά γεγονότα που "συγκλονίζουν" την κοινή γνώμη, χύνονται τόνοι μελανιού από αγανακτισμένους πολίτες και ειδικούς. Αναρωτήθηκε όμως κανείς από όλους αυτούς, για το πώς "επιβιώνουν" αυτής της κατάστασης όσοι εργάζονται στον δρόμο, ως διανομείς εντύπων, αλληλογραφίας, φαγητού είτε σε άλλα επαγγέλματα όταν συναντούν κάποιο "αδέσποτο" ή "αδέσποτο - δεσποζόμενο" και για να συνεχίσουν την πορεία τους, αν δεν τους επιτεθεί πρέπει να σκαρφιστούν κάποια... πατέντα; Ενδεχομένως και ορισμένοι εξ αυτών να ανήκουν και στην κατηγορία του των "ευαίσθητων γειτόνων" και "αφανών ιδιόκτητων" των "αδέσποτων - δεσποζόμενων, που παρά την ευαισθησία που δικαίως δείχνουν, αυτή είναι ημιτελής καθώς τα ζώα παρά την επιφανειακή φροντίδα παραμένουν εγκαταλελειμμένα στους δρόμους, συχνά σχηματίζοντας ακόμα και αγέλες με αλλά αδέσποτα.

Σε κάθε περίπτωση η λύση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, βρίσκεται στην σύνεση και ιδιαίτερη σκέψη οι οποίες πρέπει να προηγούνται πριν κάποιος αποφασίσει να αναλάβει την φροντίδα ενός ζώου. Όταν μάλιστα τα παραδείγματα κακοποίησης και εγκατάλειψης των κατοικιδίων "παιχνιδιών", στην Ελληνική επικράτεια είναι πάρα πολλά, με πιο πρόσφατο αυτό του χάσκι στην Αράχωβα, οποία και να είναι τελικά η αιτία θανάτωσης του.



Σχόλια