Ρεπορτάζ/Μονή Λαζαριστών: Γνωρίζοντας τους Νεομάρτυρες μέσα από την δημοτική παράδοση (Φωτό-Βίντεο)

Πόντος, Καππαδοκία, Θράκη και Κρήτη, Ήπειρος και Μακεδονία, Μωρίας και Ρούμελη, τόποι Ρωμιοσύνης ποτισμένοι με αίμα πληθώρας Μαρτύρων έσμιξαν αρμονικά με την Ορθόδοξη Παράδοσή και την υμνολογία της Εκκλησίας στην Μονή Λαζαριστών.

Ένα σμίξιμο, εκφραζόμενο μέσω της λαϊκής ευσέβειας, που είναι απόλυτα φυσικό αφού η Εκκλησία συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση του Ρωμαίϊκου Γένους από τον Τουρκικό ζυγό.

Αυτή ήταν και η στόχευση ολόκληρης της παράστασης “Νεομάρτυρες, από την θυσία στον ουρανό”. 

Η παράταση κινήθηκε σε δύο άξονες.


Αφενός ως χρονολόγιο εκκινώντας από την περίοδο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης,

το παιδομάζωμα και τους γενιτσάρους, τους πρώτους αιώνες της Οθωμανοκρατίας και τα δεινά των Χριστιανικών πληθυσμών. 

Αφετέρου αναδεικνύοντας το μαρτύριο τριών Νεομαρτύρων, του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη (από την Νεάπολη της Καππαδοκίας), 

Της Αγίας Χρυσής

και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε’.

Μια από τις στιγμές που συγκλόνισε τους θεατές ήταν όταν ο π. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, εφημέριος του ΙΝ Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, ερμηνεύοντας ένα ριζίτικο τραγούδι, μεταφέροντας τους βιωματικά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν οι Νεομάρτυρες κράτησαν την πίστη τους υπομένοντας ακόμα και τον ίδιο τον θάνατο.

Αντίστοιχα συγκλονιστικοί ήταν και οι αφηγητές της παράστασης κατά τις διηγήσεις των βίων των τριών Μαρτύρων.

Για την αποπεράτωση της παράστασης συνέβαλαν τραγουδώντας οι π. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, Παναγιώτης Δρακοπούλος, Εύη Κουτσαυτάκη και Γιάννης Λίτσιος. Αλλά και η γυναικεία χορωδία

και οι Βυζαντινοί Χοροί με χοράρχες τους Γεώργιο Κουνατίδη και Διονύσιο Βλέτση της σχολής Βυζαντινής “Ιωσήφ ο Υμνογράφος”,

καθώς και κλιμάκιο της χορωδίας ΙΝ Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.

Επιπλέον σε αυτή χόρεψαν το χορευτικό συγκρότημα ΙΝ Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων, ο σύλλογος Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας και το Ποντιακό τμήμα του συλλόγου Ανθοκήπων Ευκαρπίας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και την σκηνοθεσία έκανε ο Πάρης Γκούνας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία χαιρετισμό του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ Βαρνάβα, στην οποία συνοψίστηκε η στόχευση και το νόημα της παράστασης.



Σχόλια