Ρεπορτάζ: Σταθμός παρακμής!

Τριτοκοσμική είναι η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του νέου σιδηροδρομικού σταθμός Θεσσαλονίκης με την εικόνα εγκατάλειψης να είναι διάχυτη απ’ άκρη σ’ άκρη σε αυτόν.

Πρόκειται για μια άκρως προσβλητική για την Θεσσαλονίκη κατάσταση, αφού ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μια από τις πρώτες εικόνες που βλέπουν οι επισκέπτες στην πόλη. Αντιπροσωπευτικές μάλιστα είναι και οι τοποθετήσεις διερχόμενων πολιτών από το σημείο τους όποιους ρωτήσαμε σχετικά με αυτή, “Είναι αυτά χαλιά… Πες ότι είσαι απ’ την Αγγλία και περπατάς εδώ. Έχω πάει για αυτό…” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης, ενώ ο κ. Σάββας ανέφερε “Αυτά δυστυχώς υπάρχουν σε όλη την Θεσσαλονίκη, δεν είμαστε πόλη καθαρή.”. Παράλληλα τόσο ο κ. Κώστας, όσο και οι κ. Φίλιππος Π. και Γιώργος έκαναν λόγο για “χάλια” και για “αηδία” με τους τελευταίους να αποδίδουν τις ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή. Με τα λεγόμενα τους ταυτίζεται και η τοποθέτηση του κ. Παντελή, ο οποίος όμως έκανε λόγο για καταμερισμό ευθυνών σε κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο.

Εκτός από τους διερχόμενους όμως για την κατάσταση αυτή μίλησαν και άτομα που εργάζονται. Όπως ο κ. Παναγιώτης εργαζόμενος σε περίπτερο στο σημείο, ο οποίος δήλωσε “Τα σκουπίδια είναι μόνιμο πρόβλημα εδώ” για να συνεχίσει αποδίδοντας την ευθύνη στους υπεύθυνους της καθαριότητας “…πάντα η καθαριότητα δεν ήταν το φόρτε τους”. Το πρόβλημα επισήμανε και η κ. Μαρία που εργάζεται σε ταξιδιωτικό πρακτορείο χώρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λέγοντας “Αίσχος! Μιλάμε για κατάσταση πολύ άσχημη, άσχημη μυρωδιά, δεν προσέχει ο κόσμος...” ενώ σε ερώτηση για το πόσο καιρό υπάρχει αυτό απάντησε “πολύ καιρό, εγώ είμαι τώρα Θεσσαλονίκη πέντε χρόνια, καθαριότητα δεν είδα. Βέβαια εδώ τώρα ξαναφτιάχτηκε έτσι όπως ήταν, είναι κάπως καλύτερα, αλλά και ο κόσμος δεν προσέχει, δηλαδή τώρα σκουπίζουνε και μετά από δέκα λεπτά όλα είναι σκόρπια... Κανένας δεν προσέχει δεν τους νοιάζει...”. Ως προς τις ευθύνες για την συγκεκριμένη κατάσταση ανέφερε ότι αυτή είναι όλων, ενώ ζήτησε περισσότερη οργάνωση και πιο αυστηρά μέτρα από τους δήμους λέγοντας “...πετάς χαρτί κάτω ή γόπα, πρόστιμο! Και μετά θα τους πω εγώ αν θα ξαναπετάξουν”. Επιβεβαίωση όλων αυτών αποτελεί το φωτογραφικό υλικό, από την συγκεκριμένη τοποθεσία που ακολουθεί, με τις εικόνες να είναι αντιπροσωπευτικές της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Αυτή είναι εμφανής τόσο στον εξωτερικό χώρο, όπου θα δει κανείς από τα χορταριασμένα παρτέρια των πρόσφατα αναπλασμένων χωρών που απελευθερώθηκαν από τα έργα του μετρό.

Ξεχασμένους (;) σάκους από ημιτελείς κηπουρικές εργασίες στον χώρο.

Χώρους που απελευθέρωσε μεν από τις λαμαρίνες η Ελληνικό Μέτρο, με την παράδοση τους προς χρήση ωστόσο να καθυστερεί αφού εξακολουθούν να παραμένουν περιφραγμένοι.

Παρόλα αυτά οι εργασίες αποκατάστασης στο σημείο φαίνεται να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα κακή είναι και η κατάσταση του οδοστρώματος στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Παρά το γεγονός ότι σχετικά πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ασφαλτόστρωση, αυτή έγινε μόνο σε ένα τμήμα του.

Επιπλέον και σε κατάσταση διάλυσης βρίσκονται και στάσεις στις πλατφόρμες αφετηρίας των αστικών λεωφορείων.

Ενώ στην πίσω πλευρά του σταθμού δίπλα στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων υπάρχει ένα αυτοσχέδιο πάρκινγκ – εστία μόλυνσης και στέκι παραβατικών στοιχείων.

Ανεξάρτητα όμως από την εικόνα του περιβάλλοντα χώρου, παρόμοιες συνθήκες παρακμής επικρατούν και στην λειτουργία του σταθμού.

Χαρακτηριστική είναι η απόκοσμη εικόνα με τις άδειες από συρμούς και κόσμο αποβάθρες. Γεγονός πρωτόγνωρο για τον σιδηροδρομικό σταθμό της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης.

Και πως να μην συμβαίνει αυτό όταν εξαιτίας των παθογενειών που έφερε στη επιφάνεια τόσο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όσο και τα προβλήματα που προέκυψαν στο δίκτυο από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο, οδήγησαν στον περιορισμό των δρομολογίων των τρένων.


Πηγή: Seleo.gr





Σχόλια