Ρεπορτάζ: Μια γιορτινή περατζάδα στη Σαλονίκη!

    Μια γιορτινή περατζάδα, με μουσική και χορό στους δρόμους της πόλης στα χρώματα της παράδοσης αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να αποχαιρετήσει κανείς το καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη. Ο λόγος φυσικά για την πολύ όμορφη πρωτοβουλία μιας παρέας νέων ανθρώπων, για έναν περίπατο μετά μουσικής άλλα και χορού

Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής της παρέας νέων ανθρώπων της Θεσσαλονίκης και του ταξιδιωτικού γραφείου Alithea travel, που φιλοξένησε Αμερικανούς φοιτητές οι οποίοι διδάσκονται τόσο την Αρχαία όσο και την νέα Ελληνική γλώσσα.

    Αφορμή για αυτή την δράση αποτέλεσε μια προηγούμενη δράση με τίτλο "Φεγγαραδα στην Άνω Πόλη" που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Στους συμμετέχοντες σε εκείνη το παρόν είχε δώσει και ένας Αμερικανός, ο Jonathan Ignatius Gardner, πλέον καθηγητής του Πανεπιστημίου Ralston, ο οποίος θέλησε μέσα από το προσωπικό του βίωμα στην προηγούμενη κοινοτική μουσική δράση να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να το βιώσουν και οι φοιτητές του. Για την αποπεράτωση της ιδέας συνεργάστηκε με τους διοργανωτές της τότε "Φεγγαραδας", μιας παρέας νέων με έναν πυρήνα τεσσάρων προσώπων, τις Βασιλεία Δημαρά, Γεωργία Ζάχου και Μαίρη και Ηλιάνα Πετανίτη, ενώ υπήρξαν και άλλοι εθελοντές για την υλοποίηση της όλης δράσης. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει η νεα δράση "μια γιορτινή περατζαδα". Καθοριστικό ρόλο στην αποπεράτωση της ιδέας διαδραμάτισαν και δύο μουσικά σχήματα. Αυτά είναι "Του δρόμου τα παινέματα" και η μπάντα δρόμου "Romvos Band", ενώ στο μουσικό κομμάτι συμμετείχαν και ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φέρνοντας και δικά τους μουσικά όργανα.

    Το ραντεβού δόθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2023 στους Κήπους του Πασά.

Ακολούθησε ένα μουσικό σεργιάνι κατά μήκος των Βυζαντινών τειχών καθώς και στα στενά της Άνω πόλης.


Σε όλη την διάρκεια του κάτοικοι και περίοικοι τραγουδούσαν από κοινού με τους μουσικούς του σχήματος "Του δρόμου τα παινέματα". Τα μέλη του εν λόγω σχήματος είναι:

Χριστόδουλος Πέτρου: φωνή

Βαγγέλης Μπαντης: γκάιντα

Μιχάλης Μυλοπουλος: νταούλι

Αλέξανδρος Οικονόμου: κλαρίνο - γκάιντα

Απόστολος Λιγογιαννης: λαούτο

    Η πρώτη στάση σε αυτή την διαδρομή έγινε στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω πόλη όπου στήθηκε ένα αυθόρμητο γλέντι, όπως εκείνα, τα παλιακά στα χωριά μας. Έτσι "στα σκέτα", χωρίς μικρόφωνα ή ηχεία!

 Η γειτονιά έγινε ένα με το προπορευόμενο πλήθος και στήσαν τον χορό!

    Με τον ουρανό να βάφεται με νυχτερινά χρώματα, η μουσική περατζάδα συνεχίστηκε στα στενά της Άνω πόλης,

 για να κατευθυνθεί κατηφορίζοντας προς την γειτονιά της Αχειροποίητου.

Εκεί πάνω από την Εκκλησία, από κοινού με κατοίκους, περίοικους και θαμώνες των συνοικιακών καφέ ακολούθησε ξανά ένα αυτοσχέδιο υπαίθριο γλέντι.

    Στην βραδινή πλέον Θεσσαλονίκη με την ώρα να περνάει και την σύνθεση του πλήθους να αναπροσαρμόζεται, οι υπαίθριοι γλεντιστές συνέχισαν την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης.

Προορισμός τους και τελευταία στάση της περατζάδας ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας

Σε αυτό το σημείο το μουσικό σχήμα "Του δρόμου τα παινέματα" που έντηνε μέχρι τότε με τους ήχους του την μουσική περατζάδα, έσμιξε με το "Romvos Band".

Πρόκειται για μια μπάντα του δρόμου μέλη της οποίας είναι οι:

Ελένη Κωτσακη: φωνή

Γεωργία Ζάχου: φωνή

Μάξιμος Αγγελίδης: κιθάρα

Λεωνίδας Καραμανης: γκάιντα-φλαουτο

Θοδωρής Μαραγκάκης: κρουστά 

Επιπλέον στην εκδήλωση τραγούδησαν και οι Παντελής Καραμάνης και Παντελής Καμπιτάκης.

Το αποτέλεσμα αυτού του σμιξίματος ήταν να στηθεί ένα υπαίθριο μουσικό live, και ένα μεγάλο αστικό πανηγύρι.

Σε αυτό ακούστηκαν τόσο παραδοσιακά όσο και "έντεχνα" Ελληνικά τραγούδια.


    Κατά την διάρκεια της περατζάδας στους δρόμους της πόλης αλλά και στα υπαίθρια γλέντια που στήθηκαν, οι παρευρισκόμενοι τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι επισκέπτες από την Αμερική, είδαν με ενθουσιασμό την εκδήλωση, φανερώνοντας τον είτε τραγουδώντας είτε χορεύοντας. Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η ζέση με την οποία οι Αμερικανοί φοιτητές συμμετείχαν στο χορευτικό κομμάτι, αφού δεν ήταν λίγες οι στιγμές που μπήκαν στον χορό.

Εξάλλου αυτήν είναι η δύναμη της μουσικής και του πολιτισμού. Μπορούν και φέρνουν κοντά επιμέρους πρόσωπα δημιουργώντας κοινότητες, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες, αφού τελικά "οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία", όπως έχει γράψει και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Για τον λόγο αυτό ευχή όλων είναι να κρατήσουν οι χοροί.



Πηγή Φωτογραφιών: Δήμητρα Μαζαράκη/Michael Boosalis

Κείμενο: Δημήτρης Γούπος 




Σχόλια