Συνέντευξη: Ο φέρελπις καραγκιοζοπαίχτης Κωνσταντίνος Καραπόκης μιλά στο SDpress

Στο περιθώριο της παράστασης θεάτρου σκιών που έδωσε στην Άκρη Ελασσόνας στις 14 Αυγούστου, και αφού του αποδώσαμε συγχαρητήρια, όχι μόνο για την παράσταση αλλά για την ίδια την ενασχόληση του με το θέατρο σκιών, ο φέρελπις και με οικογενειακή καταγωγή από το χωριό καραγκιοζοπαίχτης Κωνσταντίνος Καραπόκης παραχώρησε συνέντευξη στο SDpress.

Τι είναι το θέατρο σκιών για εσάς;

"Η μισή ζωή μου! Μην πω ολόκληρη... Το λατρεύω από μικρό παιδί!"

Πώς ήρθατε σε επαφή με το θέατρο σκιών;

"Λοιπόν, εγώ είμαι γεννηθείς το 2005. Είδα πρώτη φορά έξι χρόνων παράσταση Καραγκιόζη, στο Πευκί Ευβοίας από τον Θανάση Σπυρόπουλο και έτσι ξεκίνησα, με μάγεψαν οι φιγούρες, οι φωνές, όλα... Και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω σιγά σιγά φιγούρες, μπερντέ... (ο μπερντές είναι η σκηνή που παίζουμε) χειρολαβές κι όταν μεγάλωσα το έκανα και πιο επαγγελματικά."

Οπότε οι φιγούρες οι δικές σας, είναι χειροποίητες;

"Ο κάθε καραγκιοζοπαίχτης φτιάχνει τις δικές του φιγούρες. Είναι κάποιοι που αγοράζουν από άλλους, που δεν έχουν το χάρισμα της ζωγραφικής."

Το ρεπερτόριο σας ποιες φιγούρες περιλαμβάνει;

"Είναι ανάλογα το ρεπερτόριο της κάθε παράστασης. Υπάρχουν πολλές, διαφορετικές παραστάσεις στο θέατρο σκιών, που κατατάσσονται στα κλασσικά έργα όπως είναι ο γραμματικός, ο φούρναρης, τα ηρωικά είναι ο Αθανάσιος Διάκος, θρησκευτικού περιεχομένου..."

Είναι παραστάσεις γραμμένες από άλλους ή τις γράφετε κιόλας;

"Υπάρχουν παραδοσιακές παραστάσεις που ανάλογα με το μέρος και τον κόσμο που παίζεις τις παραλλάσεις εσύ, δεν υπάρχει σταθερό κείμενο, υπάρχει ο καμβάς στο μυαλό του κάθε καραγκιοζοπαίχτη."

Έχετε κάνει απόπειρα να γράψετε δική σου παράσταση;

"... Για παράδειγμα για καλοκαιρινή παράσταση, μπορούμε να κάνουμε με βάση κάποιες ήδη έτοιμες παραστάσεις, να κάνουμε διασκευή και να το προσαρμόζουμε στα δεδομένα του χώρου που παίζουμε, του μέρους που παίζουμε και να βγει μια καινούρια παράσταση."

Βλέπετε να ανταποκρίνεται το κοινό και ειδικά τα παιδιά, οι μικρότεροι από εσάς;

"Εννοείται εννοείται, τους κρατά σε ενδιαφέρον και σε εγρήγορση και ανάλογα τον καραγκιοζοπαίχτη πως θα το διαχειριστεί και η μεγαλύτερη επιτυχία σου είναι όταν γελάνε και οι μεγάλοι."

...Όπως διαπιστώσαμε και στην παράσταση σήμερα, εκτός από το ότι χάρηκαν και οι μεγάλοι, κάνατε έναν διάλογο με το κοινό;

"Ε ναι, αυτό είναι το νόημα να κρατάς το κοινό σε ενέργεια, να υπάρχει αλληλεπίδραση."

Δηλαδή στην σημερινή ψηφιακή εποχή πώς αντιμετωπίζει κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά το θέατρο σκιών;

"...Δείχνουν οι πιο μικρές ηλικίες τώρα, δηλαδή δημοτικό. Ή θα είναι πολύ μικρές ηλικίες ή πολύ μεγάλες, σπάνια θα κάτσουνε οι πιο μεσαίες. Εκτός άμα το χουν αγάπη, όσοι είναι καραγκιοζοπαίχτες σαν εμένα."

Έχετε επιρρεαστεί από κάποιον καραγκιοζοπαίχτη;

"Έχω πάρει στοιχεία από διάφορους, επειδή δεν έχω μαθητέψει δίπλα σε κανέναν. Είμαι αυτοδίδακτος και ότι στοιχεία, ότι καλύτερο έχει ο καθένας προσπαθώ να το εφαρμόζω και στις παραστάσεις, ή στην φωνή ή στις φιγούρες, στα διάφορα σχεδιαστικά στοιχεία ας πούμε, ή ατάκες. Παίρνω από διάφορους δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Καθένας έχει την χάρη του παιχτικά."

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις φιγούρες, να μας πείτε λίγα λόγια για την κάθε φορά φιγούρα που χρησιμοποιείτε;

"Από τι φτιάχνονται, λοιπόν... Οι φιγούρες φτιάχνονται σε πλαστικό, ξεκίνησαν πρώτα από χαρτόνι. Οι πρώτες φιγούρες του θεάτρου σκιών ήταν χαρτονένιες με απλά σκαλίσματα, μετά πήγανε στα πιο δύσκολα, πιο περίτεχνη φιγούρα, που ντυνόταν και με ριζόχαρτο, μετά ήρθε το δέρμα και τώρα φτιάχνουν ταπερένιες φιγούρες που είναι πιο εύχρηστες."

Αυτές που χρησιμοποιείτε;

"Αυτές που έχω εγώ είναι ταπερένιες και χαρτονένιες. Ταπερένιες δηλαδή από τάπερ, ένα φύλλο λεπτό, το παίρνω, το σχεδιάζω, το κόβω και το ζωγραφίζω πάλι. Μπορώ και από τις δύο μεριές."

Όσον αφορά τα πρόσωπα;

"Είναι ανάλογα το έργο. Οι κλασικές είναι ο Καραγκιόζης, τα παιδιά τα Κολλητήρια, ο Χατζηαβάτης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Διονύσιος, ο Σταύρακας, ο Πασάς ή αντίθετα ο Περιφερειάρχης, ο Γραμματέας... Δεν υπάρχουν σταθερά πρόσωπα, είναι ανάλογα το σενάριο της παράστασης."

Κλείνοντας την συνέντευξη του εκμυστηρευτήκαμε και την δική μας αγάπη για τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών, μέσα και από ένα προσωπικό βίωμα, μιας "παιδικής" απόπειρας παράστασης θεάτρου σκιών, σε αυλή σπιτιού στην Άκρη Ελασσόνας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραπόκης εκτός από το θέατρο σκιών, ασχολείται και με την παραδοσιακή μουσική, παίζοντας κλαρίνο.

Σχόλια