Ρεπορτάζ: Εγω ψηφίζω, εσύ ψηφίζεις;

   Με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν υπάρχουν δύο ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν την δημόσια σφαίρα και ιδιαίτερα τα κομματικά επιτελεία, εκείνο της αποχής της καθώς και εκείνο της αδιευκρίνιστης ψήφου.

        Παράλληλα πρόκειται για ζητήματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των πολιτών. Συχνά μάλιστα μέσα από αυτές εκφράζεται μια γενικότερη οργή κατά του πολιτικού συστήματος, άλλοτε δικαία και άλλοτε άδικα. Υπό αυτό το πλαίσιο επιχειρήθηκε η διερεύνηση του κατά πόσο οι πολίτες θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ή αν τελικά θα προτιμήσουν να απέχουν από αυτή. Οι απαντήσεις αναζητήθηκαν σε ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης, σε μια απόσταση μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Μεγάρου Μουσικής της πόλης.

        Αρκετοί από τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτό τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, όπως ο κ. Θανάσης ο οποίος χαρακτήρισε ως κινητήριο μοχλό για την αυτή του την στάση την σταθερότητα της χώρας για να συνεχίσει λέγοντας "...πρέπει να πάω να ψηφίσω να αποφασίσω για το μέλλον μου", ενώ προς όσους σκέφτονται να απέχουν από την διαδικασία ανέφερε "...Πρέπει να ψηφίσουν να συμμετάσχουν, διότι αν δεν ψηφίζεις, ποιος θες να σε κυβερνήσει... Δεν έχεις και λόγο μετά να λες τι κάνουν αυτοί, τι κάνουν οι άλλοι...". Παρόμοια ήταν τόσο η τοποθέτηση του κ. Βαγγέλη Μ., συνταξιούχου δημοσιογράφου, ο οποίος ως προς την κινητήρια δύναμη για αυτή την επιλογή δήλωσε "Η σταθερότητα της χώρας, σε όλες τις εκδοχές της. Δηλαδή στην άμυνα της, στην οικονομία της, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κλπ." ενώ για το ζήτημα της αποχής ανέφερε "Είναι λάθος, πολίτης σημαίνει αυτός που φροντίζει για την χώρα του και η φροντίδα του είναι να επιλέξει αυτούς που κατά την κρίση του μπορούν να ωφελήσουν." Όσο και εκείνη του κατά πολύ νεότερου Νίκου που δήλωσε ότι θα έπρεπε να ψηφίζουν όλοι, αφού αρχικά διερωτήθηκε "Τι δηλαδή να με κινητοποιεί, από το να μην ψηφίζω και να επιλέγουν άλλοι για εμένα...". Αλλά και της Ξένιας "Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να συμμετέχουμε γιατί από εμάς καθορίζεται και το μέλλον ας πούμε μέχρι ένα σημείο..." Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της κ. Άννας που μεταξύ άλλων είπε "Να πάνε να ψηφίσουν για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας...", αλλά και εκείνη του κ. Χρήστου ο οποίος σε πρώτη φάση δήλωσε ότι θα πάει να ψηφίσει παρόλο που είναι αναποφάσιστος ακόμα ενώ για το ζήτημα της αποχής είπε "Κακώς... Δεν είναι σωστό αυτό, δεν είναι σωστό, γιατί βγαίνουν αυτοί που δεν πρέπει να βγαίνουν...".

        Ορισμένοι πάλι αν και τάχθηκαν εμφανώς υπέρ της συμμετοχής στην διαδικασία των εκλογών, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί προς όσους σκέφτονται να απέχουν από αυτή. Ένας από αυτούς ο κ. Σάκης ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να τον κινητοποιήσει κάτι αφού είναι δικαίωμα του, συνεχίζοντας "Αυτοί που δεν ξέρουν τι τους γίνεται κάνουν αποχή..." Αλλά και ένας άλλος κ. Νίκος που αρχικά δήλωσε "Το θέμα είναι ότι είμαι ενεργός πολίτης και θέλω το καλό της χώρας μου και του εαυτού μου." καθώς και ότι "Την απόχη, δηλαδή να μην πάω να ψηφίσω; Δεν υπάρχει λόγος να μην πάω. Είμαι υπεύθυνο άτομο, έχω άποψη και θα πάω να ψηφίσω!" για να συνεχίσει "...ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος των πράξεων του. Όποιος θέλει για να απέχει, για εμένα, τον θεωρώ άτομο ανεύθυνο!" Ιδιαίτερη ωστόσο ήταν η απάντηση της ογδοντάχρονης κ. Ελένης η οποία είπε πως θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία αν είναι υγιής ενώ απευθυνόμενη προς όσους σκέφτονται την απόχη ανέφερε "Γιατί να μην πάνε... Αυτοί είναι ανάποδοι άνθρωποι... Και δεν τους ενδιαφέρει το αύριο;"

        Ακόμα ανάμεσα σε εκείνους που φέρονται πρόθυμοι να ψηφίσουν, υπήρχαν και κάποιοι που εξέφρασαν την, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα, απόφαση για στήριξη των λεγόμενων "μικρών" κομμάτων. Όπως ο κ. Ηλίας που δήλωσε πως θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία "...Για την δημοκρατία, όχι σε πούμε τώρα κάτι ιδιαίτερο, περισσότερο..." με τον ίδιο στην συνέχεια να προτρέπει όσους σκέφτονται την απόχη "...Καλά είναι να ψηφίσουν έστω και μικρό κόμμα να βοηθήσουν είναι η γνώμη μου. Δεν είμαι της άποψης, είναι λάθος. Μπορεί να ψηφίσουν ένα μικρό κόμμα κάτι να βοηθήσουν κάποια κόμματα...". Αλλά και ο κ. Πέτρος "...Ένα είναι αναγκαστικά και δεύτερο να ψηφίσουμε τίποτα μικρό, όχι που θα γίνει κάτι..." καθώς και ο κ. Μπάμπης που δήλωσε ότι αμφιταλαντεύεται γιατί  αηδιάσει με τα κόμματα κυβερνάνε, ωστόσο μάλλον θα συμμετάσχει στην διαδικασία.

   Επιπλέον μεταξύ των ερωτηθέντων υπήρχαν και εκείνοι που εξέφρασαν την οργή τους κατά του πολιτικού συστήματος γενικότερα, με αποτέλεσμα την αποστροφή τους από την εκλογική διαδικασία. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της κ. Αλέκας που δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα απέχει από την διαδικασία "...Θεωρώ ότι κανονικά θα έπρεπε κανείς να μην πάει να ψηφίσει, έτσι να τους ντροπιάσουμε για να μάθουν και να συμμορφωθούν... " αιτιολογώντας το λέγοντας ότι κανένα από τα κόμματα δεν είναι αξιόπιστο. Όπως και η αντίστοιχη του κ. Γιώργου "...Όποιος και να βγει το ίδιο είναι... Όχι δεν είναι λύση η αποχή αλλά δεν είναι λύση και να πάω να ψηφίσω..." ο οποίος συνέχισε "...Καλύτερο θα ήταν να πάρουν όλοι μαζί 10% του εκλογικού σώματος ουτωσώστε να μην νομιμοποιούνται να ψηφίσουν τίποτα...". Ενώ κάποιοι άλλοι εκφράστηκαν ακόμα και μέσω ύβρεων κατά πάντων. 

 Άλλοι πάλι φάνηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι όπως ένας δεύτερος κ. Βαγγέλης που δήλωσε ότι αν ψηφίσει θα ψηφίσει "υποχρεωτικά" αφού προσανατολίζεται στην απόχη καθώς όπως είπε "...Στην Ελλάδα δεν υπάρχει λύση, όλα είναι κατευθυνόμενα, είναι μια πολιτεία διαβρωμένη ηθικά και πνευματικά...". Όπως και του Κωνσταντίνου σύμφωνα με τον οποίο "...Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι γιατί αν δεν ψηφίσουμε δεν θα αναδειχθεί κάποιος που πρέπει..." με την απάντηση του σε ερώτηση για την στάση του αν δεν ήταν υποχρέωση η συμμετοχή στην διαδικασία να είναι "...ναι μπορεί. Δεν ξέρω ίσως να μην το θεωρούσα τόσο αναγκαίο... Να βαριόμουν, δεν ξέρω...".

        Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ερωτηθέντες υπήρξαν και ορισμένοι που προτίθενται μεν να ψηφίσουν ωστόσο αμφιταλαντεύονται ως προς το κόμμα που τελικά θα επιλέξουν. Σε κάθε περίπτωση το παρόν ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δημοσκόπηση παρά μόνο ως καταγραφή επιμέρους απόψεων, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα φανερωθεί στις 21 Μαϊου στις κάλπες.

Σχόλια