Άρθρο γνώμης: Πως ψηφίζουμε 2023 Edition!

    Η ημέρα των εκλογών (21/5/2023) πλησιάζει. Τα επιμέρους πολιτικά κόμματα παλαιά και νέα, μεγάλα και μικρά βρίσκονται στην κορύφωση της προεκλογικής τους εκστρατείας. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Κεντρώοι, αριστεροί, δεξιοί, ακροδεξιοί, κομμουνιστές, φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι, διεθνιστές, εθνικιστές και κάθε λογής ιδεολογία. Σωστό πανηγύρι! Μια πραγματική γιορτή της δημοκρατίας!

Είναι όμως έτσι η κατάσταση; Κατά πόσο οι Έλληνες ψηφίζουν με βάση "ιδέες";

    Η απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι, ναι μεν αλλά...

    Το "αλλά" σχετίζεται με το γεγονός ότι κατά την διάρκεια και αυτής της προεκλογικής περιόδου ΔΕΝ υπήρξε δημόσια συζήτηση επί των επιμέρους πολιτικών προτάσεων, με τον δημόσιο διάλογο (ορθότερα παράλληλους μονολόγους) να περιορίζεται περί παραπολιτικών ζητημάτων. ΔΕΝ υπήρξε, ή τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό, ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Εξυπνακίστικες ατάκες, συνθηματολογία και αντίλογος νηπιακού επιπέδου. Και όλα αυτά μεταξύ των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφού για τους (θεσμικούς, γιατί δεν είναι όλοι τέτοιοι!) εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς δεν υπήρξε ισομερής προβολή από τα Μ.Μ.Ε., αλλά μάλλον ευκαιριακή.

    Επομένως λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η λύσεις σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα δίνονται μέσω των εκλογών, η τελική απόφαση είναι στο χέρι των πολιτών.

Κατά πόσο όμως οι πολίτες γνωρίζουν πως ψηφίζουν;

   Η ερώτηση αυτή δεν αφορά την διαδικασία της ψηφοφορίας αλλά αυτή της επιλογής. Για τον λόγο αυτό παρατίθενται παρακάτω σχετικές οδηγίες. Για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος:

1) Αρχικά διαβάζουμε τις τρέχουσες (γιατί μπορεί παλαιότερα να ειχαν διαφορετικές!) προγραμματικές θέσεις ΟΛΩΝ των υποψηφίων κομμάτων!

2) Ενημερωνόμαστε για το ΠΟΙΟΣ του κάθε υποψηφίου, αφού είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ΠΟΙΟΣ λέει ΤΙ, ΓΙΑΤΙ, ΠΟΥ και ΠΟΤΕ το λέει!

3) Μαθαίνουμε την Ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα την νεότερη (αν βαριόμστε να διαβάσουμε, βλέπουμε σχετικά βίντεο)!

4) Αναγνωρίζουμε, αντιστεκόμαστε και δεν λυγίζουμε μπροστά σε φαινόμενα λαϊκισμού, παραπληροφόρησης, fake news! 

5)Δεν ψηφίζουμε με αγανάκτηση και οργή, όσο αγανακτισμένοι και οργισμένοι να είμαστε, αλλά κατόπιν ώριμης σκέψης!

6) Ψηφίζουμε με βάση ποιες ΙΔΕΕΣ μας αντιπροσωπεύουν!

Και το κυριότερο!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ!

Το ΚΡΑΤΟΣ είναι η θεσμική υπόσταση της ΠΑΤΡΙΔΑΣ (ΧΩΡΑΣ) στην οποία ζει ο ΛΑΟΣ!

Σχόλια