Ρεπορτάζ: Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ./"Υπέρ της του κόσμου ζωής".

    Συνέδριο με θέμα "Υπέρ της του Κόσμου Ζωής" πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου 2023 στην Θεολογική σχολή του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων για την συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από την ίδρυση της.
    Το θέμα το οποίο πραγματεύτηκε το συγκεκριμένο συνέδριο, αφορούσε το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Ι. Χρυσαυγής. Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Χ. Σταμούλης, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας κ. Ν. Μαγγιώρος, ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού κ. Α. Κραλίδης, εκπρόσωπος του  Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

    Ακριβέστερα οι ομιλητές σε αυτό αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ορθόδοξη Εκκλησία να προσεγγίσει ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο. Σε επίπεδο παρουσιών μεταξύ των ομιλητών ήταν αρκετοί από τους καθηγητές και των δύο τμημάτων της Θεολογικής σχολής. Παράλληλα το "καινοτόμο" στοιχείο του διημέρου ήταν η διεπιστημονικότητα του συνεδρίου καθώς συμμετείχαν ως ομιλητές σε αυτό Κοσμήτορες και από τις άλλες σχολές του Α.Π.Θ..
      Η εκδήλωση περιλάμβανε τρεις συνεδρίες και δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Με κάθε μία από αυτές να περιλαμβάνει διαφορετική θεματολογία. Στην πρώτη συνεδρία το πρωί της πρώτης μέρας αναπτύχθηκαν τα ζητήματα σχετικά με την προσωπική και κοινωνική ζωή, τον γάμο, την τεκνογονία καθώς και σχετικά με την κοινωνική και πολιτική ζωή. Ομιλητές σε αυτή ήταν κατά σειρά καθηγητές των δύο τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος ως εκπρόσωπος του απόντα π. Β. Καλλιακμάνη, ο κ. Μ. Βάντσος και ο κ. Κ. Κωτσιόπουλος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε κάτι το πρωτόγνωρο. Κοσμήτορες από διαφορετικές σχολές του Α.Π.Θ. κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με τα ζητήματα του συνεδρίου, αλλά και για την σχέση των επιστημονικών τους αντικειμένων με την Εκκλησία και γενικότερα με την Θεολογία. Ακριβέστερα ομιλητές ήταν ο κ. Μπίκος από την Φιλοσοφική Σχολή, ο κ. Γ. Ζαρωντιάδης από την σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η κ. Σ. Λάββα από την Σχολή Καλών Τεχνών, η Δ. Κακανά από την Παιδαγωγική Σχολή, ο κ. Γ. Τζέτζης από την Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η κ. Χ. Χαραλάμπους από την Σχολή Θετικών Επιστημών, ο κ. Π. Γκλαβίνης από την Νομική Σχολή, ο κ. Θ. Δαρδαβέσης από την Σχολή Επιστημών Υγείας, ο κ. Κ. Υάκινθος από την Πολυτεχνική Σχολή και ο κ. Α. Αποστολίδης από την Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Κατά την επόμενη ημέρα αρχικά διεξήχθη η δεύτερη συνεδρία στην οποία αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούν στην σχέση Ορθόδοξης Εκκλησίας και δημόσιου βίου αλλά και ζητήματα σχετικά με τον Οικουμενικό όσο διαθρησκειακό διάλογο.
      Την επόμενη μέρα ακολούθησε η τρίτη συνεδρία όπου οι ομιλητές τοποθετήθηκαν σχετικά με το τρόπο αντιμετώπισης κοινωνικών και σύγχρονων προβλημάτων από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ομιλητές σε αυτές ήταν όπως και στην πρώτη καθηγητές των δύο τμημάτων της Θεολογικής Σχολής και συγκεκριμένα η κ. Ν. Παπαγεωργίου, ο κ. Σ. Τσομπανίδης, ο κ. Σ. Χαραλαμπίδης, η κ. Α. Τσαλαμπούνη, ο κ. Χ. Τσιρώνης και ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της δεύτερης ημέρας με την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ ιερέων από διαφορετικές Μητροπόλεις. Το θέμα γύρω από το οποίο τοποθετήθηκαν οι ομιλητές αφορούσε στα Ποιμαντικά προβλήματα που προκύπτουν στην σύγχρονη ενορία. Αναλυτικότερα οι ομιλητές ήταν ο π. Α. Καλλιγγέρης από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο π. Β. Γιάγκου από την Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο π. Σ. Τσιμούρης από την Ι.Μ. Πειραιώς, ο π. Θ. Μαρτζούκος από την Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο π. Β. Μήλιος από την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και ο π. Η. Φίλιος από την Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων.
        Το κλείσιμο τους συνεδρίου περιλάμβανε εκτός από την καταγραφή των συμπερασμάτων και τις ευχαριστίες όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και μια ακόμα καινοτομία. Συγκεκριμένα πρίν την διεξαγωγή συμπερασμάτων από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Χ. Σταμούλη και τον ο Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Ι. Χρυσαυγή, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνεδρία. Ομιλητές σε αυτή ομιλητές ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής οι οποίοι κλήθηκαν κατόπιν επιλογής να κάνουν την αποτίμηση του συνεδρίου και των ζητημάτων που αναπτύχθηκαν σε αυτό. Το κοινό από την πλευρά παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τα ζητήματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά την διαδικασία άσκησης ερωτημάτων προς αυτούς που η συζήτηση "ζεστάθηκε", αφού πρόκειται για ιδιαίτερα σύνθετα ζητήματα τα οποία χρήζουν ευρύτερης ανάλυσης.

Σχόλια