Άρθρο γνώμης: Πάμε και όπου βγει!

    Με άσχημο τρόπο ξημέρωσε ο τρίτος μήνας του 2023 και αυτό επειδή συνέβη το δυστύχημα στα Τέμπη με την σύγκρουση των δύο τρένων. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα γεγονός που προκαλεί θλίψη τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η χώρα από το πολιτικό σύστημα μέχρι τους απλούς πολίτες παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις γύρω από αυτό.
    Και πως θα μπορούσε να μην είναι, εξάλλου πρόκειται για ένα ένα θανατηφόρο συμβάν με την πλειοψηφία των νεκρών να είναι νέοι σε ηλικία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όλα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια να γεμίσουν τα social media από αναρτήσεις και δηλώσεις θλίψης και αγανάκτησης ταυτόχρονα. Με κάποιες από αυτές να ειλικρινείς, ενώ ενδεχομένως ορισμένες να γίνονται ως "μόδα". Η συνείδηση του καθενός το γνωρίζει.
    Συνοψίζοντας το trend των ημερών είναι η φράση "πάμε και ώπου βγει...", η οποία φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού του τρένου, σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες του τρένου. Ωστόσο η συγκεκριμένη φράση, αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της χώρας. Μιας χώρας κινούμενης, στον αυτόματο πιλότο, τα τελευταία πολλά χρόνια.
Στην προκειμένη περίπτωση αυτή η φράση ανέδειξε, με τον τραγικότερο τρόπο τις μακροχρόνιες παθογένειες του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και γενικότερα των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας. Ενός δικτύου αναχρονιστικού καθώς μετά βίας εξυπηρετεί μόνο ένα τμήμα της χωράς και διαρκώς απαξιούμενου στον βωμό διαφόρων συμφερόντων. Ενώ παράλληλα βρίσκει εφαρμογή και σε κάθε άλλο τομέα, όπως στην παιδεία των συνεχόμενων "μπαλωμάτων" αντί ριζικών αλλαγών προς ώφελος της κοινωνίας, στην υγεία τις ανεπάρκειες της οποίας ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού, στον αθλητισμό, ο οποίος με ελάχιστες εξαιρέσεις στην "κορυφή" κάθε αθλήματος φυτοζωεί, καθώς και σε άλλους τομείς.
    Οι παθογένειες αυτές προέκυψαν από παραλείψεις και αδιαφορία όλων εκείνων που, από οποιοδήποτε αξίωμα, άσκησαν διοίκηση στην χώρα, με τις ευθύνες να κατανέμονται σε όλες τις περιπτώσεις, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο. Χωρίς να αυτό να σημαίνει ότι επιχειρείται είτε κάποια κατάκριση είτε κάποιος συμψηφισμός. Αυτά έχουν ισχύ και στην περίπτωση σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αφού θα ήταν άδικο να πιστωθεί το σύνολο των ευθυνών για αυτό σε έναν ή και περισσότερους εργαζόμενους του Ο.Σ.Ε. ή της Hellenic train, που έκαναν ένα τραγικό λάθος. Εξάλλου οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να εργαστούν κάτω από συγκεκριμένες προβληματικές σε αρκετές περιπτώσεις συνθήκες. 
    Εν κατακλείδι κρίνεται αναγκαίο οι αρμόδιοι φορείς σε όλους τους τομείς, να αντιληφθούν τις μακροχρόνιες παθογένειες του τομέα τους και να συμβάλλουν με κάθε μέσο και τρόπο στην επίλυση τους. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Στην μνήμη των νέων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους, και γεμάτων όνειρα που δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, εξαιτίας αυτού του τραγικού γεγονότος.

Σχόλια