Άρθρο γνώμης: Οι συσκευές είναι smart, οι άνθρωποι;

* Το παρόν άρθρο γνώμης δημοσιεύτηκε για λογαριασμό το Greek Humans.


Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, που σχετίζεται με το, όχι και τόσο μακρινό μέλλον, είναι αυτό της ανάπτυξης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την ανθρωπότητα, οι πτυχές του οποίου, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν αποτελούν μέρος του δημόσιου διαλόγου. Κατά διαστήματα δημοσιεύματα για διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης απασχολούν την ειδησεογραφία, με πιο πρόσφατο αυτά των ρομπότ – delivery στα Τρίκαλα και της εφαρμογής του ChatGPT.

Σε όλες τις περιπτώσεις τέτοιου είδους τεχνολογικά επιτεύγματα εντυπωσιάζουν και συναρπάζουν το κοινό και ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες, εξαιτίας των ευκολιών που προσφέρουν (;). Ωστόσο, αν και πολλοί το αγνοούν η ανάπτυξη της τεχνολογίας γεννά και ορισμένους προβληματισμούς για το μέλλον του ίδιου του ανθρώπου.

Αναμφισβήτητα όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις που συνέβησαν στην ιστορία συνέβαλαν στην βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης διαβίωσης. Παράλληλα είναι κοινά αποδεκτό ότι η τεχνολογική ανάπτυξη διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων, σε κάθε της πτυχή. Επομένως θα ήταν ανούσιο να ταχθεί κάποιος εναντίον της αδιακρίτως, ιδιαίτερα μάλιστα όταν και ο ίδιος κάνει καθημερινή χρήση της.

Ωστόσο στην περίπτωση της ανάπτυξης της ρομποτικής και κυρίως των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, η κατάσταση είναι πολυπλοκότερη. Με την ανάπτυξη τους αναμένεται να υπάρξουν και «παράπλευρες απώλειες», καθώς πολλές από τις δραστηριότητες, και κυρίως όχι μόνο χειρωνακτικές, που μέχρι σήμερα εκτελούν άνθρωποι θα αντικατασταθούν από αυτή. Ορισμένοι ίσως θεωρήσουν ότι αυτό δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο παρελθόν, όπου αρκετά χειρωνακτικά επαγγέλματα αντικαταστάθηκαν από τα μηχανήματα, με τον άνθρωπο να απασχολείται σε άλλες δραστηριότητες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι έννοιες «απασχολείται» και δραστηριότητες που αναφέρονται παραπάνω αποτελούν λέξεις – κλειδιά. Με την ανάπτυξη της ρομποτικής σε συνδυασμό με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να υπάρξει αντικατάσταση εξ ολοκλήρου κάποιων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων από αυτές. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε θεωρία συνωμοσίας, ούτε φόβο απέναντι στο νέο. Πρόκειται για πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος προκύπτει από την ματαιοδοξία ορισμένων ισχυρών οικονομικά ανθρώπων του πλανήτη αλλά και από την αλαζονεία ορισμένων από τους επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πρώτοι στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων και του κέρδους να φέρονται πρόθυμοι για αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από αυτής των «ανδροειδών» και οι δεύτεροι οι οποίοι έχουν θεοποιήσει την επιστήμη στον βωμό της τεχνολογικής προόδου.

Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι επιβάλλεται να αντιληφθούμε έγκαιρα τον κίνδυνο για το ανθρώπινο είδος και να γίνει παραδεκτό ότι η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο για τον άνθρωπο και επουδενί το αντίθετο.

Σχόλια