Αφιέρωμα: Οι εμπνεύσεις της κερκίδας!

 Οι ποδοσφαιρικοί και ευρύτερα οι αθλητικοί σύλλογοι εκτός από αθλητικούς φορείς αποτελούν και εκπροσώπους ιδεών και τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα ακόμα και την καλλιτεχνική δημιουργία από τους "ποιητές της κερκίδας".

    Ανεξάρτητα από την κακή φήμη που έχει αποκτήσει το οπαδικό κίνημα εξαιτίας του φαινομένου του χουλιγκανισμού, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το γήπεδο είναι (πρέπει να είναι) εκφραστής της ενότητας και της συλλογικότητας σε μια τοπική κοινωνία. Στις κερκίδες ενός γηπέδου συνυπάρχουν αρμονικά, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την ομάδα - ιδέα της περιοχής, όλες οι ηλικιακές ομάδες, άντρες αλλά και γυναίκες, εργάτες και επιχειρηματίες, απόφοιτοι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και πανεπιστημίου, εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες, αναρχικοί, απολιτίκ, κεντρώοι, αριστεροί και δεξιοί, πλούσιοι και φτωχοί και γενικά όλων των ειδών οι αντιθέσεις. Αυτή η πραγματικότητα άλλωστε έχει καταγραφεί και σε ορισμένα τραγούδια, αφού όπως λέει στο τραγούδι του ο Ν. Πορτοκάλογλου "Τα παιδιά μες στην κερκίδα είναι η μόνη σου ελπίδα..." και αντίστοιχα ο Μ. Πασχαλίδης "Πάντα γυρίζεις θεατής στου κόσμου τις κερκίδες...".

    Επειδή όμως όπως λέει ο φιλόσοφος λαός "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", παρακάτω παρατίθεται οπτικοακουστικό υλικό από ορισμένες από τις περιπτώσεις που η κερκίδες ανά την Ελλάδα είχαν... έμπνευση! Τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων βίντεο είναι, η ευρηματικότητα και ο πρωτότυπος χαρακτήρας των συνθημάτων, ενώ επιλέχθηκαν κυρίως συνθήματα που υμνούν την κάθε ομάδα χωρίς να γίνονται υβριστικά. Η σειρά με την οποία παρατίθενται οι ομάδες είναι συνδιασμός γεωγραφικών, ιστορικών και πληθυσμιακών κριτηρίων. Πιθανόν να υπάρχουν και από άλλες ομάδες ευρυματικά και πρωτότυπα συνθήματα ωστόσο δεν εντοπίστηκαν κατά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, ενώ για αρκετές περιπτώσεις ομάδων επιβεβαιώθηκε μετά από την έρευνα μας ότι δυστυχώς επικρατεί γύρω από αυτές απαξίωση και αδιαφορία, εξαιτίας των μακροχρόνιων προβλημάτων του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προσδεθείτε το ταξίδι στην Ελλάδα αρχίζει!

Καλή σας ακρόαση!

...Και μην ξεχνάτε:

"Κάθε πόλη μια ομάδα" και "Support your local team"

ΑΕΚ

ΠΑΟΚ 

ΠΑΟ

ΟΣΦΠ


ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ


ΑΕΛ

ΟΦΗ


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 


ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ 


 ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 


 ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ


ΑΟ ΧΑΛΚΙΔΑ 

ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 

ΑΟ ΚΑΒΑΛΑ

ΑΟ ΞΑΝΘΗ


ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 


ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 

Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ

ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 


ΑΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 

ΓΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 

ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ 


 





 










Σχόλια