Ρεπορτάζ: Γιορτινό τραπέζι εν μέσω ακρίβειας και πανδημίας

Τα βασικά για το φετινό εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων φέρονται να επέλεξαν οι Θεσσαλονικείς, με ορισμένους από αυτούς να θεωρούν ότι οι τιμές είναι «τσιμπημένες» φέτος σε σχέση με πέρσι.

 


Ακριβότερο το γιορτινό τραπέζι σύμφωνα με ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε στο Καπάνι, την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης την παραμονή των Χριστουγέννων, με αρκετούς από όσους ρωτήσαμε να βρίσκουν τις τιμές των προϊόντων ανεβασμένες. Ορισμένοι δε εξ αυτών ήταν και ιδιαίτερα εκφραστικοί στις δηλώσεις τους τόσο σε λεκτικό όσο και σε… μη λεκτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η κ. Βάσια:

“Άμα έχεις λεφτά είναι καλές, άμα δεν έχεις λεφτά δεν είναι!” 

όπως και άλλη μια κυρία: “Ακριβές, τσουχτερές! Πολύ μάλιστα!”,

καθώς και ο κ. Αλέξανδρος: “Ακριβά! Φυσικά και είναι ακριβά!”

Παρόλα αυτά υπήρχαν και περισσότερο “ψύχραιμες” φωνές, όπως μια κυρία από την Πάτρα, επισκέπτρια στην Θεσσαλονίκη για τα Χριστούγεννα, η οποία μάλιστα προέβη και σε σύγκριση ανάμεσα στην αγορά της Πάτρας με αυτή της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το ποια από τις δύο πόλεις είναι ακριβότερη δήλωσε:

“Η Πάτρα, εδώ, στην αγορά είναι πιο φθηνά…” για να συνεχίσει “Και η Θεσσαλονίκη άμα βγεις προς τα έξω, στα προάστια, εκτός κέντρου είναι πιο ακριβά, εννοείται”.

Στην συνέχεια απευθυνθήκαμε και σε καταστηματάρχες και συγκεκριμένα κρεοπώλες, μέσα στον χώρο της αγοράς, για καταγράψουμε και την δική τους εκτίμηση την εορταστική κίνηση στην αγορά. Ένας από αυτούς ήταν και ο υπεύθυνός τους κρεοπωλείου “Δίγκας”, από τις δηλώσεις του οποίου επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι πολίτες είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους καθώς και η περί ακρίβειας αίσθηση την οποία αρκετοί από αυτούς έχουν. Αρχικά αυτός δήλωσε:

“Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και δεν παίρνει ολόκληρο αλλά παίρνει το μισό ή παίρνει κατσίκι”, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών:

“Και οι τιμές, δεν είναι όπως ακούμε στην τηλεόραση, που πουλούν το κατσίκι, συγκεκριμένα την Τετάρτη άκουσα, 13,50 ευρώ στη Βαρβάκειο, εδώ 8,30 ευρώ έχει το κατσίκι, 4 ευρώ έχει το γουρουνόπουλο… 4,90 συγκεκριμένα!”

Παράλληλα ζητήσαμε από τους πολίτες να μας απαντήσουν αν τους εμποδίζει τόσο η πανδημία του covid19 όσο και οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της, στον τρόπο που έχουν επιλέξει να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι έχουν αναγκαστεί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που προέκυψαν, περιορίζοντας τις επαφές τους ακόμα και τις γιορτινές μέρες. Μια εξ αυτών ήταν η κ. Βάσια:

“Εγώ έχω καλέσει την οικογένεια μου, όσο να ναι είναι δεσμευτικό για όλους και για τα μαγαζιά κυρίως”.

Αλλά και ένας ακόμα κύριος δήλωσε σχετικά: “Ε σίγουρα, τι να κάνουμε πρέπει να προσαρμοστούμε!”

Επιπλέον κατά την διάρκεια του συγκριμένου ρεπορτάζ, αντικρίσαμε και ορισμένες εικόνες, οι οποίες δύσκολα μεταδίδονται μέσω του γραπτού λόγου, αλλά αξίζει να καταγραφούν σε αυτό. Αυτές ήταν εικόνες φτώχειας και δυστυχίας και μοναξιάς, που βιώνουν ακόμα και τις εορταστικές μέρες αρκετοί άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι, όπως ήταν κάποιοι από όλους όσους μιλήσαμε. Αντιπροσωπευτική αυτών ήταν η απάντηση μιας ηλικιωμένης κυρίας η οποία μεταξύ άλλων σε ερώτηση για το αν θα καλέσουν κόσμο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

“Όχι κανέναν, οι δύο μας μας φτάνουν... δύο άτομα είμαστε, εγώ και ο σύζυγος”.


Σχόλια